Werkvakantie 2015


Project 2015

 

Op 15 mei 2014 melden de media dat Servië en Bosnië zwaar zijn getroffen door de zwaarste overstromingen in 120 jaar. Daarbij zijn meerdere mensen omgekomen. Vele dorpen zijn ingesloten door het water en moeilijk te bereiken. Premier Aleksander Vucic heeft het later over ‘de grootste watersnood ramp ooit in de geschiedenis van Servië’. Volgens de statistieken viel er op één dag meer regen dan dat er normaal in zo’n vier maanden zou vallen.

Ongeveer een jaar later, is de situatie in verschillende plaatsen in Servië nog niet veel beter. Het water is weliswaar verdwenen, maar er is enorme schade aan gebouwen, bezittingen en infrastructuur. In het westen van het land, zo’n 150 km bij de hoofdstad Belgrado vandaan, ligt het dorpje Jamena, dat zwaar getroffen is. Een lokale evangelist, Aleksandar Subotin, coördineert de hulp aan dit gebied, en heeft geopperd een Nederlandse groep jongeren te vragen om te komen helpen bij de wederopbouw.

In de zomer van 2015 zijn wij met 8 jongeren van onze jeugdvereniging afgerezen naar dominee Aleksandar in Servie. Wij hebben daar geholpen met het opknappen van een huis in Jamena, Daarnaast hebben wij steun geboden aan de Roma door het uitdelen van voedselpakketten, het opknappen van een kamer bij het rode kruis, en door met een hele berg speelgoed naar een groep Roma kinderen toe te gaan, en ze op die manier een geweldige middag te laten beleven.

 

Leden WerkvakanCie ’15

(Leeftijden die hieronder staan, is de leeftijd van de deelnemers in 2015!)

Kerncommissie

Kerstin Baars (18)

Ik zit in mijn eindexamenjaar van het VWO. Volgend jaar hoop ik te gaan studeren in Maastricht. Mij lijkt het heel mooi als we met ons project bij kunnen dragen aan de emotionele en materiële opbouw van Jamena. Daarnaast is dit voor ons natuurlijk ook een hele indrukwekkende ervaring en zal het erg zichtbaar worden hoe goed we het hier hebben.

Lotte de Voogd van der Straaten (19)

Ik ben tweedejaars student aan de Haagse Hogeschool en studeer Culturele en Maatschappelijke Vorming.  Met mijn opleiding ben ik bezig om mensen te stimuleren tot een culturele of een maatschappelijke participatie. Zelf heb ik ook de passie om als wereldburger te participeren. Met deze werkvakantie kunnen wij echt iets betekenen voor de bevolking in Jamena. Ik kijk er naar uit om de handen uit de mouwen te steken en de bevolking te ontmoeten en bemoedigen.

Thijs van der Zaan (20)

Ik ben eerste jaars student Internationaal Land- en Waterbeheer aan de Universiteit van Wageningen. Ik vind het ontzettend gaaf dat we met deze groep naar Servië kunnen gaan om daar mensen te helpen die het minder goed hebben dan wij.

Leden

Marijn van Biert (16)

Ik ben 4e jaars leerling VWO 4. Mijn origine ligt in het Aziatische eiland Taiwan en ben geadopteerd. Daarom vind ik het een fantastisch idee om mensen te helpen in Servië.

Femke Groenewegen (19)

Ik studeer onderwijsassistent op het Albeda College. Ik zit nu in mijn examenjaar. Ik ben blij dat ik de kans krijg om met deze groep naar Servië te gaan en daar de mensen te kunnen steunen die onze hulp zo hard nodig hebben.

Koen Jongejan (19)

Ik ben eerste jaars student Scheikundige Technologie aan de TU Eindhoven. Het is mooi dat er voor ons een mogelijkheid is om te gaan helpen in Servië. Dit is voor ons een unieke kans om ons in te zetten voor andere mensen die minder beschikking over levensmiddelen hebben dan wij.

Doris Mourik (18)

Ik zit in mijn eindexamen jaar VWO op de RGO Middelharnis samen met Kerstin, hierna ben ik van plan om criminologie te studeren. Wij zullen ons best doen om hulp te bieden aan de bevolking van Jamena in Servië, dit lijkt mij een erg leerzame en bijzondere ervaring.

Koen van der Zaan (18)

Ik studeer Biologie aan de Universiteit Utrecht. Ik ben erg enthousiast om met de werkvakantie iets speciaals te doen voor deze mensen, die door een natuurramp zijn getroffen.